Amazon je jedna od najvećih svetskih onlajn prodavnica današnjice, koja prodaje robu i usluge preko interneta. Pored SAD, kompanija je prisutna u Kanadi, Kini, Brazilu, Japanu i evropskim zemljama. Kompaniju je osnovao Jeff Bezos 1994-e, a Amazon.com je u julu 1995-e krenuo kao online prodavnica knjiga. Za preko 20 godina postojanja, biznis koji je krenuo iz garaže, je izrastao u jedan od osnovnih stubova interneta. 

Amazon, koja, osim što prodaje direktno, takođe nudi servis "Amazon Tržnica" (Amazon Marketplace), na kom registrovani korisnici mogu da trguju međusobno.

Britanski i nemački Amazon (Amazon.co.uk i Amazon.de) u Srbiju šalju veći asortiman proizvoda nego glavna prodavnica Amazon.com.


Kupci treba da vode računa da li Amazon.com ili pojedinci koji prodaju preko tog sajta šalju robu u Srbiju, za šta postoji aplikacija za Fajerfoks (Firefox) pretraživač.


https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/does-amazon-ship-to/

 

Po čemu se Amazon kupovina razlikuje od ostalih oblika online kupovina (tipa eBay) ?

 

Ako ste već bili na Amazonu mogli ste videti da se često može naići na prodavce koji već imaju maloprodajnu trgovinu u svom mestu (u gradu, selu…),a Amazon koriste, naravno, da povećaju promet. Time dobijate veću garanciju kvalitete proizvoda. Neke proizvode će Amazon sam izručivati (detaljnije u tesktu) gde onda imate malo više opcija, tipa gift wrap (upakirati kao poklon) itd.

Još je jedna razlika ta, da ako nabavljate knjige kupovinom preko Amazona, uglavnom imate opciju da “zavirite” u jedan određeni dio knjige da vidite sadržaj, slike, te sam kontekst (u svrsi da znate što kupujete). Na eBayu je na prodavcu kakvu će sliku staviti i uvek postoji, naravno, photoshop.

Review (ocenjivanje prodavca) se može naći na svim stranicama za online shopping pa tako i na Amazonu, zbog čega je Amazon kupovina mnogo sigurniji oblik Internet kupovine. Kao kupac imate opciju dati od 1 do 5 zvezdica i naravno, napisati vaše mišljenje o proizvodu. To znači da, ako niste sigurni hoćete li nešto kupiti, samo pogledate na reviews i vidite je li se drugima svidjao, te njihovu prosečnu ocenu i komentare. Neki znaju napisati i goleme romane, pa treba uzeti u obzir da su neki ljudi ili prezadovoljni ili nekoga žele zadaviti (u prevedenom smislu).

E sad, kao što su neki mogli i uočiti, postoji više domena samog Amazona, a to su Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.de, Amazon.fr i drugi. Čisto informativno, glavni Amazon je naravno amazon.com koji se nalazi u americi, od kojeg je sve i počelo.

 

Što su ti drugi amazoni ?

 

Ne odvija se sva Amazon kupovina i prodaja samo na jednoj stranici. Najprostije rečeno, svaki domen govori u kojoj zemlji se nalaze prodavci Amazona. Na primer, amazon.com se nalazi u americi, njegovi prodavci su iz amerike, i većinom su proizvodi koje prodaju napravljeni po američkom standardu. Kasnije ću objasniti oko čega morate paziti ako mislite određene stvari kupovati preko američkog (.com) Amazona. Ako je domena .co.uk, onda znači da su prodavci i proizvodi iz Velike Britanije (UK), pa fr. iz francuske itd.

Mala napomena: svaki domen će koristiti svoj vlastiti jezik, pa ako ne znate druge jezike, Amazon kupovina s tih drugih stranica je malo otežana priča.

Čisti zaključak iz svih ovih Amazona… Ako vas zanima Amazon kupovina, najlakše vam je naručivati preko amazon.com i amazon.co.uk (zbog engleskog naravno). Ako znate nemački ili francuski, naravno da možete kupovati i s njihovih stranica. No pazite, ako kupujete neku knjigu iz, npr. francuskog Amazona, celi tekst knjige biti će na francuskom jeziku. Tako da imate to na umu.

 

S kojeg Amazona obaviti kupovinu ?

 

Mnogi se pitaju i ne znaju s kojeg Amazona da naruče.

Treba uzeti u obzir sve navedene informacije, kao što su cena, regije DVD-ova i mogućnost dostave. Prema zadnjim provjerama i iskustvima, jeftinije je preko Amazon.com-a. No morate uzeti u obzir jednu stvar, a to je da ako uzimate određene filmove sa amazon.com-a, 95% njih će biti regija 1 DVD-ovi. Ukratko, to su određene zaštite koje omogućavaju pregled sadržaja samo u državama pod tim regijskim brojem. SAD je 1, EU je 2 itd. Znači, ako naručite neki film s američkog Amazona, a da je regija 1 (to znaju prodavci lepo napomenuti i UVEK piše na opisu proizvoda i zato je potrebno sve pročitati prije kupovine!)

Zna se dogoditi da kompjuteri koja imate podržavaju regiju 1 ili pak sve regije, što je naravno odlično, tako da je bitno da prvo proverite regije ako mislite DVD sadržaje naručivati sa .com Amazona. Naravno to se odnosi na sve Amazone koji nisu u području Europe.

Drugi detalj je dostava. Naravno, po samoj logici se zna da će, ako je na istom kontinentu, prije doći, tako da uvek imate više opcija. Iz iskustva, kupovina s amazon.co.uk stranice možda bi bila najbolji izbor za Srbiju, sa slanjem za Madjarsku, jer unutar EU nema carinjenja, i pošto stvari stižu najčešće u roku 10 dana, pa čak i ranije. Npr. narudžba u ponedeljak, stigne sledeći ponedeljak, ako ne i petak u istoj nedelji.

Isporuka u Srbiju:

Nažalost, bolujemo od neke bolesti pa se svi boje kod nas slati (ili je nešto drugo). Stvar je u tome da netko omogućuje isporuku kod nas, a netko ne. Savet: Ako imate rodbinu ili prijatelje u susednim EU državama, tipa Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Nemačka itd., uvek možete njih zamoliti da zaprime paket pa da ga vama pošalju.

Carina i PDV:

Amazon kupovina je oblik Internet kupovine kao i svaki drugi, pa se po ovome ne razlikuje. Za sve kupovine iz inostranstva vrede ista pravila.

Kako i država hoće svoj dio kolača, uveli su sistem naplate PDV-a na skoro sve proizvode + carinjenje proizvoda  koja prelaze vrednost od 50€. Vrednost se odredjuje u većini slučaja procenom carinika, eventualno po iznosu koji je naveden na samoj pošiljci. .