AliExpress je Alibabina onlajn tržnica, koji je prvobitno okrenut prema medjunarodnim kupcima. Ona dopušta malim biznisima u Kini da prodaju kupcima u celom svetu, i, kao i na Amazonu, možete naći skoro sve ovde. Možda je bolje da uporedimo Aliexpress sa eBay-em, mada, s obzirom da su prodavci nezavisni, jednostavno služi kao host drugim kompanijama da prodaju potrošačima.

Kineska online veleprodaja koristi AliExpress da se proširi izvan Azije i da bude konkurencija online gigantima kao Amazon i eBay... ali, da li je sigurno kupovati tamo? Da li je Aliexpress siguran? I, da li ćete biti žrtva prevare, ako kupujete tamo? Tu su odgovori koje tražite.

 

Šta je AliExpress?

 

Ako još niste upoznati sa AliExpress-om, evo ukratko: to je ogromna onlajn trgovina u vlasništvu Alibaba Grupe, jedne multi-milijarderske korporacije, koja je počela kao business-to-business portal za prodaju i kupovinu. Otad su se razvili i sa business-to consumer, consumer-to-consumer, i payment servise, etc.
If you’re not familiar with AliExpress, here’s a quick primer: it’s a huge online retailer owned by The Alibaba Group, a multi-billion dollar corporation that started as a business-to-business buying and selling portal. It has since expanded to business-to-consumer, consumer-to-consumer, cloud computing, and payment services, as well.

 

Zašto je AliExpress Tako Jeftin?

 

Ako pogledate neke proizvode na AliExpress-u, verovatno ćete odmah primetiti da su cene stvarno niske, pa se pitate zašto. Tu ima dve mogućnosti, od kojih obe ćete naći u izobilju na sajtu.

 

Prvo, postoji mogućnost da kupujete direktno od proizvodjača, što smanjuje troškove prodaje za vas. Troškovi proizvodnje u Kini , u mnoštvu slučaja, su dosta niža nego u drugim zemljama, a doprinosi i labavo sprovodjenje zakona o intelektualnim svojinama. Mnoštvo elektronike(kao 4WD Arduino robot, npr.) ima fantastične cene na Aliexpressu, jer su proizvedeni u Kini i možete ih kupiti direktno.

 

Druga mogućnost je da je predmet izuzetno jeftin jer je lažnjak ili prevara(ili polu-prevara, kao što je bio slučaj sa GooPhone I5). Kina je poznat kao leglo za proizvodnju i prodajulažnjaka, izuzetak nije ni Aliexpress. Možete naći sve vrste falsifikovanih predmeta tamo, od elektronike do odeće. Neki prodavci su bili prepoznati da prevare kupce da im se plati van escrow sistema i pre nego što bi kupac dobio predmet, nestali sa parama.

 

Naravno, biti sposoban primetiti razliku je ključno.

 

Najveća opasnost: Prevaranti

 

Aliexpress i Alipay su čvrsti sistemi gledajući s aspekta bezbednosti. Nisu nepobedivi, ali ništa nje - i njihov dosadašnji učinak je dobar, pa možete biti sigurni da Vaši podaci nisu ništa manje izloženi kradji nego kod drugi poznatih sistema poput Amazona ili eBaya(čak je i eBay imao "curenje" podataka).

Medjutim, postoji jedna crna rupa na Aliexpressu: proces odobravanja prodavca. Ne znam kakav je proces, jer je dozvoljeno samo prodavcima iz Republike Kine da prodaju na sajtu, ali je bilo mnogo izveštaja o prevarama na sajtu, Toliko, u stvari, da je Aliexpress Security Center napravio sekcije "Studije prevarenih slučajeva" i "Saveti kako da izbegnete prevaru" kad kupujete s njihovog sajta.

 

 

 

Pa kako ostati bezbedan od scammera i prevaranata kad se kupuje na Aliexpressu? Na isti način kako radite bilo gde drugde. Evo četiri saveta - ako ih pratite, ne bi trebali imati problema.

 

1. Ako cena zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, verovatno nije.

 

To je kako Vas prevaranti dobiju: uvuku vas sa obećavajućom jednom-u-životu ponudom. Proverite druge sajtove, vidite kako se kreću cene predmeta koji želite uzeti, da ne bi bila cena na Aliexpressu bila jako niska. Ako je cena extremno niska, verovatno ćete kupiti lažnjak ili predmet nikad neće stići.

 

2. Koristite Alipay Escrow servis.

 

aliexpress-escrow

Escrow štiti Vas na više načina. Prvo, detalji Vaše kreditne kartice nisu dati prodavcu, pa se ne morate brinuti da će Vam ukrasti identitet ili krenuti u veliku kupovinu sa Vašom karticom. Drugo, novac nije pušten prodavcu sve dok ne potvrdite da ste dobili predmet kupovine. Dakle, ako ste i prevareni, Aliexpress će Vas refundirati, samo da budu rokovi ispoštovani, i ne morate proći dugoročan, bolan, i verovatno beznadežan proces refundiranja sa prodavcem.

 

3. Proverite ocene prodavca pre kupovine.

 

anker-store-feedback

Ukoliko prodavac ima lošu reputaciju zbog varanja kupaca, verovatno će biti dokaza u feedbacku. Budite oprezni sa prodavcima kod kojih se spominje da roba nije stigla ili je poslao loš proizvod.Za vreme koje sam proveo na Aliexpress-u video sam uglavnom pozitivne ocene, i retko sam imao problem da dobijem ono što sam naručio, ali je svakako važno biti na oprezu.

 

4. Proverite naručeni predmet pažljivo, kad Vam stigne.

 

S obzirom da escrow sistem dozvoljava da se zadrži uplata sve dok ne dobijete Vaš predmet, možete potvrditi da ste dobili ono što ste platili. Uverite se da je sve stiglo, da je prema opisu, i da, ako ste uzeli neki predmet sa brendom, da ne izgleda kao lažnjak.

 

AliExpress: Siguran Ako Ste Pažljivi

 

Kada se sve svede do kraja, dokazi kažu da je kupovina na AliExpress-u  doista bezbedan, sve dok ste pažljivi, ali to je slučaj i sa ostalim onlajn tržnicama. Neki, poput Amazona pružaju više zaštita od drugih, ali ako ste voljni da obratite pažnju šta radite da biste uštedeli hrpu novaca, AliExpress je fantastična opcija.